Maria Prastiti

12 συμβουλές για να μεγαλώσετε παιδιά με αυτοπεποίθηση

Πώς να χτίσετε την αυτό-αξία στα παιδιά και να τα βοηθήσετε να νιώσουν ότι μπορούν να διαχειριστούν οτιδήποτε

Από τη γέννησή τους, τα παιδιά μαθαίνουν νέες δεξιότητες με ιλιγγιώδη ρυθμό. Και μαζί με αυτές τις νέες ικανότητες, αποκτούν και την αυτοπεποίθηση να τις χρησιμοποιούν.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αυτή η αυτοπεποίθηση μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με τις ίδιες τις δεξιότητες. Για να «ανθίσουν», τα παιδιά είναι απαραίτητο να εμπιστεύονται τις ικανότητές τους και ταυτόχρονα να γνωρίζουν ότι ακόμη κι αν δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά σε κάποιο τομέα, μπορούν να το διαχειριστούν. Μέσα από διάφορες εμπειρίες όπου το παιδί βιώνει την επιτυχία και το αίσθημα επίτευξης σε διάφορους τομείς, και ανακάμπτοντας από την αποτυχία, τα παιδιά αναπτύσσουν υγιή αυτοπεποίθηση.

Πολλοί γονείς πηγαίνουν στο ψυχολόγο με αίτημα τη βελτίωση της αυτοπεποίθησης του παιδιού τους. Αναρωτιούνται τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν το παιδί να πιστέψει περισσότερο στον εαυτό του. Είναι γονείς που θέλουν το καλύτερο για το παιδί τους, να έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του και να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ζωής με δυναμισμό.

Ακολουθούν 12 τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προετοιμάσετε τα παιδιά ώστε να αισθάνονται ικανά και να αξιοποιούν στο έπακρο τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους.

1. Λειτουργήστε ως πρότυπο αυτοπεποίθησης

Το να σας βλέπουν να αντιμετωπίζετε τη ζωή και καθετί καινούργιο με αισιοδοξία και προετοιμασία, αποτελεί καλό παράδειγμα για τα παιδιά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσποιείστε ότι είστε τέλειοι. Αναγνωρίστε το άγχος που ίσως νιώθετε, αλλά μην επικεντρώνεστε σε αυτό – εστιάστε στα θετικά πράγματα που κάνετε για να ετοιμαστείτε. 

Συνεπώς, αξίζει πρώτα να διερωτηθούμε για τη δική μας αυτοπεποίθηση. Πολλοί γονείς νομίζουν ότι επειδή δε μιλάνε για τις ανασφάλειες τους, αυτές δε φαίνονται. Αλλά, τα πιο βασικά μηνύματα τα μεταδίδουμε χωρίς λόγια. Τα παιδιά κοιτάζουν τους γονείς και παρατηρούν πώς λειτουργούν με τους άλλους και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Αγκαλιάστε τα καλά, όμορφα, στραβά και ανάποδα σας, προκειμένου να μάθετε στο παιδί σας να αγαπά, να εκτιμά και να δέχεται τον εαυτό του για όλα όσα είναι.

2. Τα λάθη ως ευκαιρίες μάθησης

Βοηθήστε τα παιδιά να καταλάβουν ότι όλοι κάνουν λάθη και το σημαντικό είναι να μαθαίνουμε από αυτά. Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση δεν αφήνουν το φόβο της αποτυχίας να τους εμποδίσει – όχι επειδή είναι σίγουροι ότι δεν θα αποτύχουν ποτέ, αλλά επειδή ξέρουν πώς να αντιμετωπίζουν τις αποτυχίες.

3. Ενθαρρύνετέ τα παιδιά να δοκιμάσουν νέα πράγματα

Αντί να αφιερώνουν όλη τους την ενέργεια σε αυτά που ήδη κάνουν καλά, τα παιδιά είναι καλό να δοκιμάζουν νέα πράγματα. Η απόκτηση νέων δεξιοτήτων κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ικανά και σίγουρα ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε έρθει στο δρόμο τους.

4. Επιτρέψτε στα παιδιά να αποτύχουν

Είναι φυσικό να θέλετε να προστατέψετε το παιδί σας από την αποτυχία, αλλά η δοκιμή και πλάνη είναι ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουμε. Το να μην πετύχετε έναν στόχο δεν είναι μοιραίο και μπορεί επίσης να ωθήσει τα παιδιά σε μεγαλύτερη προσπάθεια, η οποία θα τους φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη μεγαλώνοντας, και στην ενήλικη ζωή.

5. Επιβραβεύστε την επιμονή

Το να μάθουμε να μην τα παρατάμε με την πρώτη απογοήτευση ή να μην εγκαταλείπουμε μετά από μία αποτυχία, είναι μια σημαντική δεξιότητα ζωής. Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση δεν έχουν να κάνουν με το να πετυχαίνεις πάντα σε όλα, έχουν να κάνουν με το να είσαι αρκετά ανθεκτικός ώστε να συνεχίσεις να προσπαθείς.

6. Βοηθήστε τα παιδιά να βρουν το πάθος τους

Η εξερεύνηση των δικών τους ενδιαφερόντων μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν μια αίσθηση ταυτότητας, η οποία είναι απαραίτητη για το χτίσιμο αυτοπεποίθησης. Φυσικά, το να βλέπουν τα ταλέντα τους να αναπτύσσονται θα δώσει επίσης τεράστια ώθηση στην αυτοεκτίμησή τους.

7. Θέστε στόχους

Η θέσπιση στόχων, μικρών και μεγάλων, και η επίτευξή τους κάνει τα παιδιά να νιώθουν δυνατά. Βοηθήστε το παιδί σας να μετατρέψει τις επιθυμίες και τα όνειρα σε στόχους που μπορούν να γίνουν πράξη, ενθαρρύνοντάς το να φτιάξει μια λίστα με πράγματα που θέλει να πετύχει. Στη συνέχεια, εξασκηθείτε στο να αναλύετε τους μακροπρόθεσμους στόχους σε ρεαλιστικά σημεία αναφοράς. Επικυρώστε τα ενδιαφέροντά τους και βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να κατακτούν τους στόχους τους καθώς μεγαλώνουν.

8. Γιορτάστε την προσπάθεια

Το να επαινείτε τα παιδιά για τα επιτεύγματά τους είναι σπουδαίο, αλλά είναι επίσης σημαντικό να τα αφήνετε να ξέρουν ότι είστε περήφανοι για την προσπάθειά τους, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Χρειάζεται σκληρή δουλειά για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα άμεσα. Δώστε στα παιδιά να καταλάβουν ότι εκτιμάτε τη δουλειά που κάνουν.

9. Περιμένετε από αυτά να συμμετάσχουν

Μπορεί να διαμαρτύρονται, αλλά τα παιδιά αισθάνονται πιο συνδεδεμένα και ότι τα εκτιμάτε, όταν τα εμπλέκετε ζητώντας τους να κάνουν δουλειές που ταιριάζουν στην ηλικία τους. Η κατ’ οίκον εργασία και οι απογευματινές δραστηριότητες είναι σημαντικές, αλλά το να σε χρειάζεται η οικογένειά σου είναι ανεκτίμητο.

10. Κανείς δεν είναι τέλειος

Ως ενήλικες γνωρίζουμε ότι η τελειότητα είναι μη ρεαλιστική και είναι σημαντικό τα παιδιά να λάβουν αυτό το μήνυμα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Βοηθήστε τα παιδιά να καταλάβουν ότι η ιδέα ότι οι άλλοι είναι πάντα ευτυχισμένοι, επιτυχημένοι και τέλεια ντυμένοι είναι μια φαντασίωση και μάλιστα καταστροφική. Αντ’ αυτού, υπενθυμίστε τους ότι το να μην είσαι τέλειος είναι ανθρώπινο και απολύτως εντάξει.

11. Εμπειρίες επιτυχίας

Οι προκλήσεις είναι καλές για τα παιδιά, αλλά θα πρέπει επίσης να έχουν ευκαιρίες όπου θα βιώσουν την επιτυχία. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασχοληθεί με δραστηριότητες που το κάνουν να νιώθει άνετα και το εφοδιάζουν με αρκετή αυτοπεποίθηση για να αντιμετωπίσει μεγαλύτερες προκλήσεις.

12. Δείξτε την αγάπη σας

Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει ότι το αγαπάτε ό,τι κι αν συμβεί. Είτε κερδίζει είτε χάνει. Είτε παίρνει καλούς είτε λιγότερο καλούς βαθμούς. Το να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ξέρει ότι το θεωρείτε σπουδαίο -και όχι μόνο όταν κάνει σπουδαία πράγματα- θα ενισχύσει την αυτοεκτίμησή του ακόμα και όταν δεν αισθάνεται τόσο καλά με τον εαυτό του.

Μαρία Πραστίτη 
Εγγεγραμμένη Σχολική / Εκπαιδευτική Ψυχολόγος